(+30) 24230 23 255

Καλά Νερά Πηλίου

Menu

Ζαγορά Πηλίου........ "Το Αρχοντοχώρι"

Ζαγορά

Το Αρχοντοχώρι του Πηλίου.

 

Αξίζει σίγουρα να αναφερθούμε σε αυτό το χωριό του Πηλίου με τη μεγάλη ιστορία. Η Ζαγορά βρίσκεται στην  πίσω μεριά του Πηλίου και αποτελείται από 4 συνοικίες. 

Την Αγ. Παρασκευή, της Σωτήρας, της ΑΓ. Κυριακής και του Αγ. Γεωργίου.  Η ονομασία της σύμφωνα με τη παράδοση, λέγεται πως προέρχεται από Σλάβικη λέξη η οποία σημαίνει “πίσω μέρος του βουνού” και δόθηκε το 10ο μΧ αιώνα. Η Ζαγορά είχε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και σύμφωνα με τα παλαίτυπα έγγραφα ήταν ισάξια με τις σημαντικότερες πόλεις της Θεσσαλίας όπως η Λάρισα, τα Φάρσαλα και  τα Τρίκαλα. Και αυτό γιατί οι κάτοικοι και έμποροι της περιοχής, έφτιαξαν έναν ικανό εμπορικό στόλο για την καλύτερη διακίνηση του εμπορίου.

Η Ζαγορά αποτελεί και σήμερα ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου.

Σας προτείνουμε μια επίσκεψη στο χωριό αυτό και χωρίς να παραλείψετε την επίσκεψη στη Δημόσια βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, πίσω από την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Βασικοί συντελεστές της ιδρύσεως της υπήρξαν δυο μεγάλες προσωπικότητες της Ζαγοράς. Οι φιλογενείς  Ιωάννης Πρίγκος (1725-1789) και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ’ (1713-1791).

Η βιβλιοθήκη αυτή είναι γνωστή και ως το Σχολείο του Ρήγα, επειδή μαθήτευσε εκεί ο Ρήγας Φεραίος. Σήμερα η βιβλιοθήκη αριθμεί περί τα 18.000 βιβλία. Τα βιβλία αυτά είναι άξια προσοχής γιατί αρκετά από αυτά τα χειρόγραφα περιέχουν ύλη ανέκδοτη, θεολογική και ιστορική, μεγάλου ενδιαφέροντος. Πολλά από τα έντυπα φέρουν και σημειώσεις στα περιθώρια και στις λευκές σελίδες για την ιστορία της Ζαγοράς.

Σας προτείνουμε λοιπόν, ανεπιφύλαχτα μια επίσκεψη στο ιστορικό αυτό χωριό καθώς και στο “Ελληνομουσείο” το οποίο το 1955 υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σας προτείνουμε να θαυμάσετε όλα αυτά τα χειρόγραφα και αν θέλετε να δανειστείτε και κάποιο βιβλίο από το δανειστικό τμήμα όπου φιλοξενεί σήμερα περίπου 14.000 βιβλία.

Είμαστε σίγουροι πως θα εντυπωσιαστείτε από την ιστορία αυτού του τόπου και θα σας μαγέψουν οι γαρδένιες και οι ορτανσίες που κοσμούν τα σπίτια ολόκληρου του χωριού….

 

 

       

  

Facebook Google+
×

Log in

×

Εγραφείτε!

Γίνε ο πρώτος που θα μαθαίνει για τις ειδικές προσφορές και αποκλειστικές συμφωνίες από το Αλκίφρων και τους συνεργάτες μας.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time