Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΑΛΚΊΦΡΩΝΟΣ
Ο Αλκίφρων ήταν ερωτικός ποιητής,σοφιστής και επιστολογράφος!
Το ξενοδοχείο Αλκίφρων, φτιάχτηκε και επιμελήθηκε με προσωπική φροντίδα της Οικογένειας Παπουτσή. Αυτό που θελήσαμε λοιπόν, είναι να βρούμε ένα όνομα για να ταιριάζει με το χαρακτήρα του “σπιτιού” . Θέλαμε ένα όνομα ασυνήθιστο όπως είναι και το ξενοδοχείο μας. Οι απόψεις και οι ιδέες πάρα πολλές.
Ο Αλκίφρων ήταν ερωτικός ποιητής,σοφιστής και επιστολογράφος. Όλοι γνωρίζουν τα μεγάλα ονόματα που η αρχαία ελληνική γραμματεία μας κληροδότησε (Πλάτων, Θουκυδίδης, Σοφοκλής). Κοντά σε αυτούς όμως υπάρχει και μια πληθώρα μικρότερων. Ένας από αυτούς είναι και ο Αλκίφρωνας, ο οποίος έζησε λίγο πριν το θεοκρατικό χέρι του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου θάψει οριστικά το αρχαίο πνεύμα (3ος αιώνας μΧ). Ο Αλκίφρωνας ασχολήθηκε κυρίως με την επιστολογραφία, ένα είδος αγαπητό στους αρχαίους Έλληνες.
Συνέταξε επιστολές με αγροτικό, αλιευτικό και ερωτικό περιεχόμενο, καθώς επίσης με αντικείμενο τις εταίρες και τους παράσιτους. Οι παράσιτοι ήταν παρίες που οι πλούσιοι καλούσαν στα συμπόσια τους και τους επέβαλλαν σε κάθε είδους εξευτελισμό για να διασκεδάσουν. Επίσης ο Αλκίφρωνας συνέταξε και τις ερωτικές αμοιβαίες επιστολές ανάμεσα στον Μένανδρο,το γνωστό κωμωδιογράφο και της Γλυκέρας, μιας άγνωστης κοπέλας.
Οι επιστολές διακρίνονται για τη λεπτότητα αισθημάτων και γλώσσας, για την τρυφερότητα και τη ζωντάνια των εικόνων και την πρωτοτυπία. Θα έλεγε κανείς ότι το ύφος του συγγραφέα, είναι παραστατικό και δείχνει άνθρωπο που ότι διαπραγματεύεται το έχει ζήσει εκ του συγγενές. Ο Αλκίφρωνας συνέγραψε συνολικά 116 επιστολές οπου σώζονται σε τέσσερα βιβλία (αλιευτικαί, αγρικικαί, παρασίτων, εταιρικαί ) .